MRI

vlag-nl

Wat is MRI?

MRI is de afkorting voor Magnetic Resonance Imaging en is een onderzoeksmethode waarbij van buitenaf afbeeldingen van het inwendige van de mens kunnen worden gemaakt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een sterk magneetveld en radiogolven, er wordt géén gebruik gemaakt van radioactiviteit of vormen van röntgenstraling. Vanwege het sterke magneetveld, mogen er in de onderzoeksruimte geen metalen- of magnetische voorwerpen, zoals horloges, kleding met metalen onderdelen, munten, sleutels, bankpasjes, gehoorapparaten of gebitsprothese worden meegenomen. Om het onderzoek te kunnen uitvoeren, wordt u tot uw middel in de tunnel van het MRI apparaat geschoven. Met behulp van MRI is het mogelijk om meerdere scans (beeldopnames of foto’s) te maken van de hersenen. Er zijn geen biologische of schadelijke effecten bekend van het gebruik van MRI.

Hieronder vindt u een plaatje van de scanner (van Phillips) die we bij ons onderzoek gebruiken.

MRI: philips-achieva-3-t

sMRI

Met structurele MRI (sMRI) meten we de anatomie van de hersenen, en kunnen we later bepalingen doen van hoe groot hersengebieden zijn (zie plaatje hier onder), hoe dik de cortex is en hoe de communicatiebanen in het brein eruit zien.

structural mri

fMRI

Met functionele MRI (fMRI) meten we veranderingen van de activiteit in de hersenen die tijdens een bepaalde testopdracht optreden. Dit werkt als volgt: hersencellen hebben zuurstof nodig om goed te kunnen werken. Als de hersenen erg actief zijn, bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van een taak, dan verbruiken de cellen extra veel zuurstof. Als de hoeveelheid zuurstof afneemt, wordt er via het bloed nieuwe zuurstof naar de plek toe gebracht waar de hersencellen zitten die betrokken zijn bij de uitvoering en de verwerking van de taak. Met fMRI meten we de veranderingen in de hoeveelheid zuurstof in het bloed. Bloed met veel zuurstof heeft namelijk andere magnetische eigenschappen dan bloed waar weinig zuurstof in zit. Op deze manier kunnen we bepalen welke hersengebieden betrokken zijn bij het uitvoeren van een taak en welke niet.

sMRI

 

In de MRI-scanner

Zoals gezegd maakt de MRI-scanner maakt beeldopnames van de hersenen. U kunt dit vergelijken met het maken van foto’s met een fotocamera. Het is daarom van groot belang dat u tijdens de gehele onderzoekperiode zo stil mogelijk blijft liggen, omdat anders de foto’s mislukken, vergelijkbaar met wanneer u de camera beweegt tijdens het maken van een foto. De tijd die nodig is voor het maken van scans kan variëren van een paar seconden tot ongeveer 10 minuten. Tijdens het maken van deze foto’s hoort u kloppende of tikkende geluiden (vergelijkbaar met bijvoorbeeld een boormachine). Om deze geluidshinder te verminderen krijgt u oordopjes en een gehoorbeschermende hoofdtelefoon. Het is goed om te weten dat de laborant voortdurend op u let tijdens het onderzoek; u wordt geen moment uit het oog verloren. Tussen de scans door neemt de onderzoeker ook contact met u op om te controleren of alles nog in orde is.

De oefenscanner

De oefenscanner is precies hetzelfde dan de echte scanner behalve dat de oefenscanner niet de grote magneet bevat die de echte MRI-scanner heeft. In de oefenscanner kunt u alvast ervaren hoe het is in de echte scanner, en kunt ook de geluiden van de echte scanner horen.

Risico’s

Heel zelden wordt er tijdens een MRI-meting een toevalsbevinding gedaan. Dat betekent dat we iets kunnen zien dat mogelijk wijst op een neurologische stoornis, zoals een tumor. Voor de zekerheid moet u daarom wanneer u deelneemt aan een MRI-onderzoek voorafgaande aan de MRI-meting de gegevens van uw huisarts opgeven.