EEG

vlag-nl

EEG is de afkorting voor elektro-encefalografie. Hersencellen communiceren met elkaar door middel van heel kleine elektrische signaaltjes. Wanneer grote groepen hersencellen gelijktijdig met elkaar communiceren, kunnen deze signalen met behulp van EEG worden opgevangen. Zo kan hersenactiviteit gemeten worden. Wanneer EEG wordt gemeten tijdens het uitvoeren van een taak, kan onderzocht worden welke hersengebieden op een bepaald moment in de tijd met elkaar samenwerken. Het meten van hersenactiviteit met behulp van EEG is pijnloos en ongevaarlijk. Met behulp van EEG kan alleen hersenactiviteit worden opgevangen; hersenactiviteit kan er niet mee beïnvloed worden. Ook kunnen we er geen gedachten mee lezen!

EEG meting

Tijdens een EEG-meting heeft u een soort badmuts met gaatjes of netje op uw hoofd (zie plaatje), waarin elektroden bevestigd zijn. Deze elektroden zijn gevoelig voor de elektrische signalen die vrijkomen wanneer groepen hersencellen met elkaar communiceren.

EEG cap

Om hersenactiviteit zo goed mogelijk op te kunnen vangen, is het van belang dat de elektroden zo goed mogelijk contact maken met uw hoofdhuid. De badmuts moet daarom goed aansluiten en het haar rondom iedere elektrode wordt zoveel mogelijk opzij geschoven. Tot slot worden de elektroden nat gemaakt met behulp van een zoutoplossing of wordt een gel gebruikt om het contact te verbeteren. Deze gel kan na afloop gemakkelijk uit uw haar gewassen worden.

Het EEG-signaal kan gemakkelijk verstoord worden, bijvoorbeeld door elektrische signalen in de testruimte en als gevolg van oog- en andere spierbewegingen. Vaak worden er daarom. met behulp van kleine stickertjes, ook elektroden achter uw oren en rondom uw ogen bevestigd. Zo kunnen de verstorende signalen mee worden gemeten en later uit het EEG-signaal worden gefilterd.

Risico’s

Heel zelden wordt er tijdens een EEG-meting een toevalsbevinding gedaan. Dat betekent dat we tijdens de meting een EEG-signaal zien, dat mogelijk wijst op een neurologische stoornis, zoals epilepsie. Voor de zekerheid moet u daarom wanneer u deelneemt aan een EEG-onderzoek voorafgaande aan de EEG-meting de gegevens van uw huisarts opgeven. Belangrijk is ook dat u weet dat onze EEG-meting geen diagnostisch middel is, we zullen er dus geen ziektes mee opsporen. Wij gebruiken EEG dus alleen om specifieke onderzoeksvragen mee te beantwoorden.